ΦΑΣΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
Πορτοκαλιά, Λεμονιά, Μανταρινιά, Γκρέιπ φρούτ: Φυτόφθορα(Phytophthora sp.) Α. Ένας ψεκασμός το μήνα αρχίζοντας από το φούσκωμα των οφθαλμών και μέχρι την ωρίμανση των καρπών. Δόση: 200-300 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (200-600 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 100-200 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-2/30. Β. Εφαρμογή στο φυτώριο/σπορείο. Δόση: 400 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (500 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.:125 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-2/60. Γ. Εφαρμογή με επάλειψη. Δόση: 250 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (2,5 γρ.σκευάσματος/λίτρο). Ο.Ψ.Υ.: - Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1
Μηλιά, Αχλαδιά: Φουζικλάδιο (Venturia inaequalis): Προληπτικοί ψεκασμοί αρχίζοντας πριν από την έναρξη της άνθησης και μέχρι οι καρποί να αποκτήσουν περίπου το 70% του τελικού τους μεγέθους. Δόση: 150-250 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (150-375 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 100-150 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-2/7-12.
Μηλιά, Αχλαδιά: Φυτόφθορα λαιμού και ριζών (Phytophthora cactorum). Ψεκασμοί φυλλώματος από την έναρξη της καρπόδεσης μέχρι την έναρξη της ωρίμανσης. Δόση: 250 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (250-375 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 100-150 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-2/30
Μηλιά, Κυδωνιά: Βακτηριακό κάψιμο (Erwinia amylovora). Προληπτικοί ψεκασμοί λίγο μετά από την έναρξη της άνθησης και μέχρι οι καρποί να αποκτήσουν περισσότερο από το μισό του τελικού τους μεγέθους .Μηλιά: 61-75, Κυδωνιά: Δόση: 250 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (250-375 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 100-150 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-2/7.
Αχλαδιά: Στεμφύλιο (Stemphylium sp.), Βακτηριακό κάψιμο (Erwinia amylovora), Βακτηρίωση (Pseudomonas syringae).
Α. Προληπτικοί ψεκασμοί φυλλώματος από την έναρξη της καρπόδεσης μέχρι την έναρξη της ωρίμανσης. Δόση: 50 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (50-75 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 100-150 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-5/7. Β. Προληπτικοί ψεκασμοί φυλλώματος από την έναρξη της καρπόδεσης μέχρι την έναρξη της ωρίμανσης. Δόση: 250 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (250-375 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 100-150 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-2/7.
Ακτινιδιά: Φυτόφθορα λαιμού και ριζών (Phytophthora sp.) Ψεκασμοί φυλλώματος αρχίζοντας στο τέλος της πτώσης των πετάλων και μέχρι σχεδόν όλοι οι καρποί να αποκτήσουν το τελικό τους μέγεθος. Δόση: 250 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (375-500 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 150-200 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-2/30
Αμπέλι (επιτραπέζιο & οινοποιήσιμο): Περονόσπορος (Plasmopara viticola). Προληπτικοί ψεκασμοί από το στάδιο των 5 φύλλων έως το «κλείσιμο» του τσαμπιού. Δόση: 250 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (250 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 100 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-4/7-12.
Φράουλα (Υ+Θ): Σήψεις λαιμού και ριζών (Phytophthora sp., Phytophthora cactorum, Phytophthora fragariae).
Α. Προληπτικοί ψεκασμοί έως την άνθηση. Δόση: 250 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (250 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 100 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-3/8-10. Β. Εμβάπτιση ριζώματος πριν τη φύτευση. Δόση: 250 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού. Ο.Ψ.Υ.: 10 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1 / -
Τομάτα (Υ+Θ), Μελιτζάνα (Υ+Θ): Περονόσπορος (Phytophthora infestans). Προληπτικοί ψεκασμοί φυλλώματος. Δόση: 200-300 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (200-300 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 100 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-3/8-10.
Αγγούρι (Υ+Θ), Κολοκύθι/Κολοκυθάκι (Υ+Θ): Περονόσπορος (Pseudoperonospora cubensis). Προληπτικοί ψεκασμοί φυλλώματος. Δόση: 200-300 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (160-300 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 80-100 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-3/8-10.
Πεπόνι (Υ+Θ), Καρπούζι (Υ+Θ), Κολοκύθα (Υ+Θ): Περονόσπορος (Pseudoperonospora cubensis). Προληπτικοί ψεκασμοί φυλλώματος. Δόση: 200-300 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (160-300 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 80-100 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-2/8-10.
Μαρούλι (Υ+Θ): Περονόσπορος (Bremia lactucae). Προληπτικοί ψεκασμοί φυλλώματος. Δόση: 200-300 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (100-300 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 50-100 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-3/10-14
Αγκινάρα: Περονόσπορος (Bremia lactucae). Προληπτικοί ψεκασμοί φυλλώματος. Δόση: 200 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (200 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 100 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-2/10-14
Φυτώρια Δένδρων (εκτός εσπεριδοειδών): Φυτόφθορα (Phytopthora sp.) Προληπτικοί ψεκασμοί φυλλώματος. Δόση: 250 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (250-300 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 100-120 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-3/30.
Καλλωπιστικά (Y&Θ): Φυτόφθορα (Phytopthora sp.) Α. Προληπτικοί ψεκασμοί φυλλώματος. Δόση: 250 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (250-300 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 100-120 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-3/30. Β. Ριζοπότισμα. Δόση: 5-10 γρ./Τετρ. μέτρο. Ο.Ψ.Υ.: 100 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-2/30.
Σπανάκι: Περονόσπορος (Bremia lactucae). Με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων ή εφόσον οι συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση της ασθένειας. Δόση: 200-300 γρ./100 λίτρα ψεκ. υγρού (100-300 γρ./στρ.) Ο.Ψ.Υ.: 50-100 λίτρα/στρ. Μ.Α.Ε/Μ.Ε.: 1-3/10.