Λαχανίδα · Kale 12720
Υψηλής διατροφικής αξίας! |
Υψηλής διατροφικής αξίας! |
Η λαχανίδα είναι σταυρανθές λαχανικό και θεωρείται ως superfood του λαχανόκηπου, που αρκετοί θυμόμαστε από τον κήπο της γιαγιάς μας με την ονομασία λαχανίδα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό λαχανικό που καλλιεργείται για τα τραγανά φύλλα του με την ιδιαίτερη γεύση που θυμίζει καρύδι και τα τελευταία χρόνια αποκτά νέους φανατικούς θαυμαστές. Σε αντίθεση με τα λάχανα, η λαχανίδα δεν δημιουργεί κεφαλή και τα φύλλα της είναι μακριά, έχουν ανάγλυφη κυματιστή επιφάνεια και χρώμα πράσινο με λευκές ή μωβ νευρώσεις. Έχει υψηλή διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, σε μέταλλα, σε φυτικές ίνες και σε αντιοξειδωτικά στοιχεία.
Η λαχανίδα είναι λαχανικό ιδιαίτερα ανθεκτικό στο κρύο, ακόμα και όταν επικρατεί παγετός. Στις δροσερές περιοχές η λαχανίδα αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες θέσεις, ενώ στις ζεστές περιοχές της νότιας Ελλάδας, ιδανικές είναι οι ημισκιερές θέσεις του λαχανόκηπου. Η ιδανική θερμοκρασία για την καλλιέργεια της λαχανίδας είναι μεταξύ 15-20 οC και η εμφάνιση χαμηλών θερμοκρασιών βελτιώνει τη γεύση της. Η φύτευση γίνεται τέλος του καλοκαιριού μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Σε ορεινές περιοχές της Ελλάδας, μπορεί να φυτευτεί και στις αρχές της άνοιξης. Η καλλιέργεια γίνεται είτε με σπόρο, είτε με έτοιμα φυτά και μπορεί να γίνει ακόμα και σε υπερυψωμένα παρτέρια. Επίσης μπορεί να φυτευτεί και σε γλάστρα, αρκεί να τοποθετήσουμε τη γλάστρα σε θέση με αρκετή ηλιοφάνεια. Στη βάση της, μπορούμε να τοποθετήσουμε διογκωμένη άργιλο για καλύτερη αποστράγγιση του νερού.
Η λαχανίδα χρειάζεται αρκετή εδαφική υγρασία και είναι απαιτητική σε πότισμα. Πάντα όμως ποτίζουμε μόνο όταν στεγνώνει το χώμα, καθώς η υπερβολική υγρασία, μπορεί να οδηγήσει σε μυκητολογικές ασθένειες και σάπισμα της ρίζας.
Μία φορά το μήνα, δηλαδή κάθε 20 με 30 ημέρες, ενσωματώνουμε οργανικό λίπασμα για λαχανικά ή την Βιολογική ακτιβοζίνη για πράσινα φυτά.
Η συγκομιδή γίνεται όταν τα φύλλα φτάνουν στο μέγεθος της παλάμης του χεριού, δηλαδή δυόμιση μήνες μετά τη σπορά ή ενάμιση μήνα μετά τη μεταφύτευση. Μπορούμε να κόψουμε νωρίτερα τα νεαρά φύλλα, αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες. Τα φύλλα που χρησιμοποιούνται για μαγείρεμα, είναι αυτά που βρίσκονται στη βάση του φυτού.