Τέσσερα μυστικά για την ανθοφορία και φροντίδα μιας ορχιδέας

Οι ορχιδέες, με τα όμορφα άνθη τους, αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά δώρα για να χαρίσει κανείς στα αγαπημένα του πρόσωπα!

Η ορχιδέα, παρόλο που αποτελεί ένα από τα πιο γοητευτικά και εξωτικά φυτά στην κατηγορία καλλωπιστικών φυτών, έχει τη φήμη του ευαίσθητου φυτού. Διαφέρει από τα περισσότερα φυτά που διατηρούμε μέσα στο σπίτι, όμως στην πραγματικότητα με την κατάλληλη τεχνογνωσία θα καταφέρετε να διατηρείτε την ορχιδέα σας ανθισμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα, διατηρώντας τα έντονα χρώματά της σε αποχρώσεις του μωβ, ροζ και λευκού.

Ένα ιδιαίτερο χρακτηριστικό της ορχιδέας είναι ότι έχει την καταπληκτική ικανότητα να προσαρμόζεται στο εκάστοτε περιβάλλον και να παίρνει την ιδανικότερη για αυτή μορφή.

  1. Τι γλάστρα ή κασπώ χρησιμοποιούμε για μία ορχιδέα;

Βασικό στη φροντίδα μιας ορχιδέας είναι να την κάνουμε να νιώσει “σαν στο σπίτι της”. Και πως θα το πετύχουμε αυτό; Τοποθετώντας τη στο κατάλληλο «σπίτι» της, δηλάδη μία γλάστρα ή κασπώ. Πρέπει, λοιπόν, να φυτεύονται σε ειδικά σχεδιασμένες γλάστρες/κασπώ για ορχιδέες που έχουν τρύπες και επιτρέπουν τον αερισμό. Όταν αγοράζουμε μία ορχιδέα συνήθως είναι μέσα σε ένα διάφανο γλαστράκι, το οποίο μετά από λίγο καιρό θα χρειαστεί να το αλλάξουμε. Έτσι, για τη μεταφύτευσή της θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε γλάστρες 1-2 νούμερα μεγαλύτερες από το γλαστράκι που ήταν φυτεμένη η ορχιδέα και να φροντίσετε να διαθέτει τρύπα αποστράγγισης στη βάση για να απομακρύνεται το νερό και για να είναι πιο εύκολο το πότισμα της.

Το Agroka σας προτείνει το πλήρες σετ για τη φροντίδα της ορχιδέας σας Lechuza ORCHIDEA. Με την ORCHIDEA  μπορείτε να ελέγξετε πόσο νερό υπάρχει διαθέσιμο στη δεξαμενή και αν πρέπει να ρίξετε κι άλλο, ενώ η υπερχείλιση, την οποία οι ορχιδέες δεν αντέχουν, μπορεί εύκολα να αποφευχθεί. O σχεδιασμός θυμίζει ένα λεπτό πέταλο και δίνει μία νότα κομψότητας απαραίτητη για ένα φυτό όπως η ορχιδέα.

 

Επιπλέον, το λευκό κεραμικό κασπώ ILIADIS αποτελεί μία οικονομική και παράλληλα ιδανική επιλογή για να τοποθετήσετε την ορχιδέα σας. Το κασπώ ILIADIS θα διακοσμήσει και θα ομορφύνει το μπαλκόνι ή τον κήπο σας, δένοντας αρμονικά με το χώρο σας.

 

  1. Πως πρέπει να ποτίζουμε μία ορχιδέα;

Το πότισμα της ορχιδέας αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα για να διατηρηθεί ζωντανή, καθώς οι ορχιδέες έχουν ευαισθησία στις ρίζες τους και μπορούν να σαπίσουν πολύ εύκολα. Πριν ποτίσετε όμως την ορχιδέα θα πρέπει να ελέγξετε ότι το υπόστρωμα και οι ρίζες της έχουν στεγνώσει και τότε μπορείτε να προχωρήσετε στο πότισμά της. Ο πιο σωστός και αποτελεσματικός τρόπος για να ποτίσετε την ορχιδέα σας είναι να βυθίζετε το γλαστράκι σας σε μια λεκάνη με νερό για λίγα λεπτά και έπειτα τη βγάζετε να στραγγίσει καλά και την τοποθετείτε στο κασπώ. Αυτό πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 4-5 μέρες για το καλοκαίρι και 1 φορά την εβδομάδα για το χειμώνα. Επιπλέον, καλό είναι να ψεκάζετε τα άνθη και τα φύλλα της ορχιδέας μια φορά την εβδομάδα, καθώς έτσι τα άνθη ζωντανεύουν και παραμένει ενυδατωμένη. Να θυμάστε επίσης ότι τα αδύναμα φύλλα μπορεί να είναι ένδειξη ανεπαρκούς ή υπερβολικής υγρασίας, ενώ ρίζες πράσινες και υγιείς είναι σημάδι σωστής άρδευσης.

  1. Η ιδανική θερμοκρασία για την ορχιδέα;

Όλα τα φυτά, ακόμα και η ορχιδέα, χρειάζονται φως καθώς είναι απαραίτητο στοιχείο για να διατηρηθούν στη ζωή.  Συγκεκριμένα, για τις ορχιδέες να  προτιμάτε φωτεινή θέση μέσα στο σπίτι χωρίς να έρχεται σε επαφή με το απευθείας έντονο φως του ήλιου. Τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, καθώς η απευθείας έκθεσή τους με τον ήλιο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα και ξήρανση των λουλουδιών, ενώ τους χειμερινούς μήνες θα πρέπει να τοποθετείται μακριά από θερμαντικά σώματα αλλά και ψυχρά ρεύματα. Έτσι, ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης για τις ορχιδέες είναι 15°C -27 °C κατά τη διάρκεια της ημέρας και 11°C -15 °C κατά τη διάρκεια της νύχτας.

  1. Το σωστό λίπασμα και φυτόχωμα για την ορχιδέα

Οι ορχιδέες χρειάζονται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, για να μπορούν να μεγαλώσουν σωστά και να είναι για να είναι περισσότερο καιρό υγιείς και ανθισμένες. Είναι πολύ ολιγαρκείς και έτσι υπάρχει γρήγορα ο κίνδυνος να χρησιμοποιήσετε υπερβολική ποσότητα λιπάσματος. Το ενυδατικό σπρέι για την ορχιδέα Fito Powerspray Orchidee, χάρη στη σύνθεσή του διεγείρει και προωθεί την ανθοφορία, αλλά παράλληλα δυναμώνει και δίνει λάμψη στα φύλλα. Χρησιμοποιήστε το 2 φορές την εβδομάδα, για χρήση και στη ρίζα και στο φύλλωμα. Τον χειμώνα και την περίοδο που ακολουθούν τις μεταφυτεύσεις, η λίπανση καλό είναι να αποφεύγεται. Τέλος, κάθε 6 μήνες, πρέπει να εφαρμόζεται ξέπλυμα με νερό, ρίχνοντας αρκετό νερό στο υπόστρωμα και αφήνοντάς το να ξεπλυθεί καλά, για να μη συσσωρεύονται άλατα στο υπόστρωμα καλλιέργειας.