Πως να καλλιεργήσετε μόνοι σας τα πιο νόστιμα πεπόνια

melon

Εν όψει καλοκαιριού το πεπόνι αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα του καλοκαιριού! Έχει γλυκιά γεύση και μοναδικό άρωμα, ενώ αποτελεί μία από τις πιο δροσιστικές επιλογές του κήπου μας.

Τα πεπόνια, μπορούν να καλλιεργηθούν στον κήπο ή ακόμη και σε μεγάλες γλάστρες (ποικιλίες νάνοι), αρκεί το μέρος να το βλέπει όλη την ημέρα ο ήλιος.

Ας δούμε αναλυτικά τα μυστικά για την καλλιέργεια του πεπονιού:

  • Η κατάλληλη περίοδος για την καλλιέργεια του πεπονιού είναι στο τέλος της άνοιξης, ενώ ωριμάζει στα τέλη του καλοκαιριού ή τα μέσα Σεπτεμβρίου.
  • Ένας τρόπος είναι να ετοιμάσετε τα δικά σας φυτά στο σπορείο και όταν είναι έτοιμα να τα μεταμφυτεύσετε στο έδαφος ή μπορείτε να τα σπείρετε απευθείας στο έδαφος.
  • Πριν γίνει η σπορά πρέπει να φροντίσετε ώστε το έδαφος να είναι αφράτο και εμπλουτισμένο με οργανική ουσία με το κατάλληλο κομποστ. Μπορείτε να εμπλουτίσετε το έδαφος με το οργανικό λίπασμα για Κηπευτικά από GEMMA όπου η μοναδική του σύνθεση από φυσικά παραγόμενα υλικά όπως ο φλοιός κακαόδεντρου, εκχυλίσματα επιλεγμένων φυτών και υποπροϊόντα τους, προσφέρει στα φυτά μοναδικής ποιότητας τροφή.
  • Υπάρχουν αρκετές νόστιμες, γλυκιές και αρωματικές ποικιλίες πεπονιού για να καλλιεργήσετε. Μία από τις πιο γνωστές ποικιλίες είναι το πεπόνι τ. Galia, όπου ο καρπός ελαφρώς οβάλ και ο φλοιός έχει διχτυωτή υφή, ενώ η σάρκα είναι συμπαγής και αρωματική, χρώματος κίτρινου/πορτοκαλί. Ακόμη μία γνωστή ποικιλία είναι το πεπόνι τ. Άργους, με μεγάλους οβάλ καρπούς, φλοιό χρώματος κίτρινου, επιφάνεια λεία με ελαφριές ραβδώσεις και σάρκα κίτρινη ανοικτή.
  • Το πότισμα των πεπονιών εξαρτάται πάντα από τις καιρικές συνθήκες. Συνήθως, χρειάζεται πότισμα ανά 2-3 μέρες, ενώ αργότερα το καλοκαίρι αν έχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες αυξάνονται τα ποτίσματα, ίσως και κάθε μέρα, ώστε να είναι υγρό το έδαφος.
  • Σχεδόν κάθε 20 μέρες τα πεπόνια χρειάζονται λίπασμα και ασβέστιο για να διατηρούνται υγιή και να καλύπτονται όλες τους οι ανάγκες τους σε θρεπτικά στοιχεία. Το Agroka σας προτείνει το κοκκώδες φυτικό λίπασμα Comerco Plus, εξαιρετικά πλούσιο σε χουμικά και φουλβικά οξέα και βασισμένο σε εξαιρετικές πρώτες ύλες αποκλειστικά φυτικής προέλευσης. Απαραίτητο είναι το οργανικό ασβέστιο, το οποίο είναι κατάλληλο για οποιαδήποτε καλλιέργεια που χρειάζεται βελτίωση στη δομή αλλά και στη διόρθωση της οξύτητας (pH) του εδάφους.
  • Προσοχή! Ο τετράνυχος (έντομο) και το ωίδιο (μύκητας) είναι οι 2 κύριοι εχθροι της πεπονιάς. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να θειαφίζετε (σκονίζετε με θειάφι) προληπτικά τα πεπόνια σας είτε να τα ψεκάζετε με βρέξιμο θείο.