Πώς να φτιάξεις τον δικό σου βοτανόκηπο στο σπίτι

Έχετε σκεφτεί την ιδέα ενός βοτανόκηπου μέσα στο σπίτι σας που θα σας προσφέρει τα δικά σας φρέσκα βότανα και αρωματικά φυτά όλο τον χρόνο;

Ακόμα και εάν δεν έχετε πολύ χώρο, με τις γλάστρες LECHUZA μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε έναν μικρό πράσινο παράδεισο στο σπίτι σας. Αφού τοποθετήσετε τα φυτά στις γλάστρες, το ενσωματωμένο σύστημα αυτοποτισμού αναλαμβάνει δράση και φροντίζει να παρέχεται η κατάλληλη ποσότητα υγρασίας και θρεπτικών στοιχείων για μία αειφόρο ανάπτυξη.

Σήμερα αποφασίσαμε να σας δείξουμε πως κάνουμε ένα μικρό βoτανόκηπο στο μπαλκόνι ή στο σπίτι, εύκολα και απλά. Με τη δημιουργία ενός βοτανόκηπου στον χώρο σας επωφελείστε από την απόλαυση φρέσκων βοτάνων, από τα αρώματα, την γεύση που θα δώσουν στην μαγειρική σας αλλά και την ομορφιά που θα του δώσουν.

Τι είναι ο βοτανόκηπος και πώς δημιουργείται;

 Ένας βοτανόκηπος αποτελείται από αρωματικά φυτά όπως δενδρολίβανο, δυόσμος, βασιλικός, θυμάρι που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική ή ως αψεφήματα. Για να φτιάξετε έναν βοτανόκηπο δεν χρειάζεστε μεγάλη αυλή ή μεγάλους χώρους αλλά καλή διάθεση και τις απαραίτητες γνώσεις για να τον συντηρήσετε. Μπορείτε να διαλέξετε μία γωνιά στο μπαλκόνι ή στη βεράντα σας και να δημιουργήσετε μία μικρή όαση που θα σας ομρφαίνει το σπίτι.  Διαφορετικά, μπορείτε να τοποθετήσειτε τις γλάστρες στο περβάζι του παραθύρου σας όμορφα παρατεταγμένα, σε μια διακοσμητική σκάλα ή ακόμα και σε κρεμαστές γλάστρες. Όποιος μέρες επιλέξετε θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι τα περισσότερα αρωματικά φυτά λατρεύουν τον ήλιο και αναπτύσσονται ταχύτερα όταν φυτευτούν σε ένα σημείο που το βλέπει ο ήλιος αρκετές ώρες της ημέρας.

Αφού καταλήξετε στη θέση των βοτάνων μέσα στον κήπο σας, το επόμενο βήμα θα είναι να βρείτε τις κατάλληλες γλάστρες και να προετοιμάσετε το χώμα του βοτανόκηπου σας. Πάντα πρέπει να επιλέγετε το κατάλληλο χώμα ώστε τα φυτά σας να λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μην ξεχάσετε να βάλετε μια στρώση χαλίκια ή μικρά βότσαλα στον πάτο της γλάστρας πριν το χώμα για καλή αποστράγγιση του νερού.

Επιλέξτε την κατάλληλα γλάστρα!

Γλάστρες, κασπώ και ζαρντινιέρες είναι η λύση για να απολαμβάνουμε τα αγπημένα μας αρωματικά φυτά στο σπίτι. Μέσα στις γλάστρες μπορούμε να φυτέψουμε τα αρωματικά φυτά και μυρωδικά που χρειαζόμαστε για τη μαγειρική μας. Έτσι η επιλογή της κατάλληλης γλάστρας είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο από αισθητικής άποψης όσο καο για να δημιουργήσουμε τις ιδανικές συνθήκες για τα φυτά μας, ώστε να είναι υγιή με πλούσια ανάπτυξη. Οσο πιο μικρές είναι οι γλάστρες που θα τα διατηρήσετε τόσο συχνότερο πότισμα θα χρειάζονται τα φυτά, γεγονός που εντείνεται και από το υλικό της γλάστρας. Καλύτερη επιλογή είναι οι πλαστικές ή πήλινες γλάστρες που διαθέτουν καλή αποστράγγιση για να μην σαπίζουν τα φυτά.  

Διαλέξτε γλάστρες που βγαίνουν σε διαφορετικά σχέδια όπως οι εντυπωσιακές γλάστρες με μοναδικό σύστημα αυτοποτισμού LECHUZA.

Γλάστρα YULA white/pistachio semi-gloss

Η σειρά YULA είναι ιδανική για όσους αγαπούν τα φυτά, αλλά δεν τα καταφέρνουν με την φροντίδα τους. Με το απλό αλλά πανέξυπνο σύστημα της, όχι μόνο διατηρούνται ζωντανά τα φυτά σας, αλλά εναλλάσσοντας τα συχνά μεταξύ τους, δημιουργείτε ένα καινούριο αισθητικό αποτέλεσμα!

Green Wall Home Kit Color white

Με το Green Wall Home Kit Color της LECHUZA μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό κήπο με βότανα σε χρόνο ρεκόρ. Χάρη στα πρακτικά μαγνητικά στηρίγματα, τρεις γλάστρες CUBE Color 14 μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα στον τοίχο. Οι υψηλής ποιότητας, πανίσχυροι μαγνήτες εξασφαλίζουν ένα γερό κράτημα. Τα ξεχωριστά ματ χρώματα και η άρτια κατασκευαστική δομή των γλαστρών έρχονται να δώσουν περισσότερο στυλ στην κουζίνα σας. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να δημιουργήσετε κρεμαστούς κήπους στους πιο απίθανους χώρους. Ένα έξυπνο κόλπο για να εξοινομήσετε χώρο στην κουζίνα σας είναι να κρεμάσετε τις γλάστρες με τα ειδικά μαγνητικά στηρίγματα και να τις χρησιμοποιήσετε ως δοχεία αποθήκευσης.

CUBE Color Triple slate

Το CUBE Color Triple διαθέτει χώρο για τρία γλαστράκια φύτευσης. Αυτά μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα και χωρίς να χρειάζεται μεταφύτευση σε άλλη γλάστρα. Για να έχετε γρήγορα καλλωπιστικά φυτά ή πρακτικά βότανα. Και χάρη στο δοκιμασμένο σύστημα ποτίσματος με φιτίλι της LECHUZA, ποτίζονται ιδανικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα με το νερό που χρειάζονται.

Tips

  • Πρέπει να ποτίζονται ανά 2-3 ημέρες αναλόγως τον καιρό.
  • Φρόντιστε να συγκομίζετε τα βότανα σας συχνά.
  • Στο τέλος της εποχής του φυτού, μπορείτε να ξηράνετε ή να καταψύξετε τα μέρη του βοτάνου που έχετε συλλέξει.
  • Επιλέγουμε ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες με βάθος περίπου 10-15 εκατοστών.
  • Αν και τα αρωματικά φυτά είναι πολύ ανθεκτικά στις ασθένειες, καλό θα είναι να τα προσέχετε και συχνά να κοιτάτε τα φύλλα τους για τυχόν παράσιτα.

Τώρα είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε να φτιάχνετε τον δικό σας βοτανόκηπο ώστε να απολαμβάνετε τα δικά σας φρέσκα βότανα και αρωματικά φυτά!