6 μυστικά για να καλλιεργήσουμε νόστιμες ντομάτες

Η αγαπημένη μας ντομάτα (ή τομάτα) αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα κηπευτικά του ανθρώπου καθώς εφοδιάζει τον οργανισμό του με θρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες (κυρίως C). Ειδικότερα, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η ντομάτα καταναλώνεται περισσότερο από όλους μας, ενώ η μοναδική της γεύση και τα πλούσια θρεπτικά συστατικά της, την καθιστούν κορυφαία επιλογή για την διατροφή μας.

Εάν θέλετε λοιπόν να καλλιεργήσετε ντομάτες στον κήπο σας ίσως χρειαστείτε κάποιο διάστημα εξοικείωσης μέχρι να καταφέρετε να παράγετε τους λαχταριστούς καρπούς, καθώς είναι μια καλλιέργεια με μια σχετική δυσκολία που σίγουρα όμως αξίζει τον κόπο.

  1. Ποιες ποικιλίες ντομάτας να επιλέξετε;

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ντομάτας που μπορείτε να καλλιεργήσετε στον κήπο και στο μπαλκόνι σας, για να έχετε νόστιμους καρπούς με άρωμα, γλυκιά γεύση και πλούσια σάρκα. Το Agroka.gr σας προτείνει τους βιολογικούς σπόρους Bio Ντομάτα 'Ace 55 VF' 997, μία ποικιλία ντομάτας που παράγει μεσαίου μεγέθους ντομάτες με βαθιά κόκκινη σάρκα, γλυκιά και ζουμερή. Αυτή η ποικιλία έχει καλή αντοχή στο φουζάριο και βερτισίλιο, ενώ η παραγωγή κατά μέσο όρο είναι μέσα σε 80 ημέρες. Επιπλέον, οι σπόροι Bio Ντομάτα 'S.Marzano 2' 999, είναι μία παραδοσιακή ποικιλία πολύ παραγωγική, δίνει μεγάλους σαρκώδεις καρπούς και λείους, ενώ η σάρκα της είναι καλής ποιότητας και ιδανική για πολτό.

 

  1. Πώς γίνεται η καλλιέργεια ντομάτας από σπόρους;

Η σπορά για την καλλιέργεια ντομάτας από σπόρους χρειάζεται αρκετή ηλιοφάνεια για να αναπτυχθεί σωστά και να μας δώσει νόστιμες ζουμερές ντομάτες. Φυτέψτε το σπόρο 1-1.5 cm βαθιά σε κομπόστα για σπόρους και διατηρήστε τη θερμοκρασία μεταξύ 24-29 C για την καλύτερη βλαστικότητα. Επιλέξτε ηλιόλουστα σημεία στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας και αποφύγετε τις σκιερές θέσεις ή τα σημεία κοντά σε δένδρα. Οι ντομάτες χρειάζονται 12-14 ώρες φως την ημέρα για μην γίνουν ψιλόλιχνες. Όταν βγουν στα φυτά τέσσερα φύλλα, μεταμοσχεύστε τα σε μεγαλύτερες γλάστρες, αφήνοντας ένα φυτό κάθε 15 εκατοστά, για να προωθήσετε της ανάπτυξης της ρίζας. Ιδανική για να μεταμοσχέυσετε τα φύλλα της ντομάτας είναι η Ζαρντινιέρα Trio Stone 30 stone grey από τη LECHUZA, καθώς δημιουργεί ένα διαχωριστικό για να προστατευτείτε από αδιάκριτα βλέμματα, το οποίο όχι μόνο είναι οπτικά όμορφο αλλά εξασφαλίζει και τη δική σας συγκομιδή.

  1. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η ντομάτα;

Στααρχικά της στάδια φροντίζουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά τα φυτά της ντομάτας γιατί έτσι το επιφανειακό ριζικό τους σύστημα θα αποδυναμωθεί και δεν θα αναπτυχθεί σωστά. Την Άνοιξη πρέπει να ποτίζετε τις ντομάτες σας 2 φορές την βδομάδα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζονται τακτικά ποτίσματα για να μας χαρίσουν πλούσια και παρατεταμένη καρποφορία, καθώς παρουσιάζουν προβληματική ανάπτυξη όταν υποφέρουν από έλλειψη νερού.

  1. Κάθε πότε χρειάζεται λίπασμα η ντομάτα;

Η ντομάτα όπως και όλοι οι καρποί έχουν ανάγκη από ενίσχυση και ενδυνάμωση! Για αυτόν τον λόγο χρειάζεται η λίπανση, ώστε να μας δώσει πλούσια καρποφορία και παραγωγή ζουμερών και γλυκών καρπών. Για τη λίπανση της ντομάτας προσθέτουμε 1 φορά τον μήνα το βιολογικό λίπασμα για ντομάτες και λαχανικά της Vilmorin που είναι κατάλληλο, καθώς περιέχει θαλάσσια φύκια, διατηρεί τις φυσικές ιδιότητες των καλλιεργούμενων εδαφών και ευνοεί την καρποφορία. Η μορφή του σε κόκκους διευκολύνει την άριστη διασπορά του στο έδαφος και την καλύτερη αφομοίωση από το φυτό.

  1. Χρειάζεται κλάδεμα η ντομάτα;

Όπως όλα τα φυτά και λαχανικά χρειάζονται κλάδεμα για να δυναμώσουν έτσι πρέπει να κλαδεύουμε και τη ντομάτα μας για να έχουμε καλύτερη παραγωγή. Περίπου 15 μέρες από τη μεταφύτευση και αφού έχει μεγαλώσει το φυτό σας, κλαδεύετε, περιορίζοντας σε ένα κεντρικό βλαστό. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας αφαιρείτε τα παλιά φύλλα και τυχόν πλάγιους βλαστούς και υποστυλώνετε τον κεντρικό βλαστό, βελτιώνοντας παράλληλα το φωτισμό και αερισμό του. Πριν το τέλος της συγκομιδής (1,5-2 μήνες) κορυφολογείτε, για να σταματήσει το φυτό να παράγει νέα φύλλα και καρπούς που δε θα προλάβουν να ωριμάσουν.

  1. Υπάρχουν ασθένεις και έντομα που προσβάλλουν τη ντομάτα;

Η ντομάτα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε ασθένεις και έντομα για αυτόν τον λόγο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Για να μειωθούν τα προβλήματα των ασθενειών μπορείτε να αλλάξετε την καλλιέργεια ντομάτας σε διάφορα μέρη του κήπου κάθε χρόνο, με τη χρήση μιας τριετούς εναλλαγής. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βιολογικό σκεύασμα για τα ζιζάνια, ή μπορείτε να σκονίσετε το φύλλωμα των φυτών με θειάφι και θειοχαλκίνη.

Σε κάθε περίπτωση η καλλιέργεια της ντομάτας χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα για να έχετε τους ζουμερούς και νόστιμους καρπούς που επιθυμείτε!