Σεπτέμβριος: Τι μπορούμε να καλλιεργήσουμε τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου!

Σεπτέμβριος: Τι μπορούμε να καλλιεργήσουμε τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου!

 

Ήρθε ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου και ο καθένας από μας αναρωτιέται τι μπορεί να φυτέψει τον Σεπτέμβριο στον κήπο ή τις γλάστρες του. Παρόλο που οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές ακόμα, πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι τα χειμερινά λαχανικά είναι πιο εύκολα στην καλλιέργεια, επειδή δεν διψούν τόσο πολύ και δεν φυτρώνουν τόσα ζιζάνια. Πέρα από την σπορά ο Σεπτέμβριος είναι ο κατάλληλος μήνας για μεταφυτεύσεις αλλά και για την φύτευση διαφόρων βολβών.

     

Τα βολβώδη φυτά όπως τουλίπα , ζουμπούλι , ίριδα , νάρκισσος και πολλά άλλα είδη βολβών είναι η καταλληλότερη επιλογή  για να δώσουμε μια ποικιλία χρωμάτων στο χώρο, φυτεύοντας τα είτε σε 'γυμνά' σημεία, είτε περιμετρικά από άλλα μεγαλύτερα φυτά.

Τα πιο εύκολα λαχανικά τα οποία κάνουν και καλό στην διατροφή μας και είναι  απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό είναι: σπανάκι, μαρούλι, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, πράσο, φρέσκο κρεμμύδι και ρόκα, και τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για να ξεκινήσετε την καλλιέργειά τους.

 

Προετοιμασία εδάφους

Για την κατάλληλη προετοιμασία του εδάφους πρέπει πρώτα να μαζέψετε τα τελευταία λαχανικά του καλοκαιριού και να κόψετε στη βάση του φυτού, εκείνα που έχουν αρχίσει να ξεραίνονται. Έπειτα, θα χρειαστεί να σκαλίσετε το έδαφος με τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να αφρατέψει το χώμα και να δημιουργήσουμε αυλάκια για τα νερά της βροχής. Στο agroka στην ενότητα «Εργαλεία Εδάφους» μπορείτε να βρείτε όλα τα εργαλεία που θα χρειαστείτε για την προετοιμασία του κήπου σας.  Ένα καλό φτυάρι και ένα σκαλιστήρι είναι σίγουρα τα απαραίτητα εργαλεία για το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας του εδάφους σας. Το μεταλλικό φτυάρι με ξύλινη χειρολαβή από την Total Tools μαζί με το Kapriol κασμαδάκι 400γρ. Progrip είναι ο κατάλληλος συνδυασμός για να προετοιμάσετε το έδαφος!

Δεύτερο και πολύ βασικό βήμα για να βελτιώσετε τις φυσικές ιδιότητες του εδάφους σποράς ή φύτευσης και του χώματος στον κήπο ή το μπαλκόνι είναι να το ενισχύσετε με τα κατάλληλα εδαφοβελτιωτικά. Τα εδαφοβελτιωτικά είναι φυσικά υλικά που ενσωματώνουμε στο έδαφος για να βελτιώσουμε τα φυσικά χαρακτηριστικά του, ενώ με τη χρήση τους βοηθάμε το χώμα να γίνει πιο αφράτο με καλύτερο αερισμό, αλλά παράλληλα το βοηθάμε στη συγκράτηση υγρασίας ή στην καλύτερη αποστράγγιση.

Ένα κατάλληλο και φυσικό εδαφιοβελτιωτικό για το έδαφος είναι ο Ατταπουλγίτης AGLEV από της GEOHELLAS. Το συγκεκριμένο προϊόν είναι 100% φυσικό, αυξάνει την αντοχή και την ευρωστία των φυτών και της βλάστησης, ενώ παράλληλα επιταχύνει ,την ανάπτυξη ανθών, οπωροκηπευτικών, δένδρων και καλλωπιστικών φυτών. Το προϊόν ψεκάζεται σε μορφή αιωρήματος ή αναμιγνύεται ομοιόμορφα στο έδαφος σε ξηρή μορφή.

Επιπλέον, Το MICOPLUS της σειράς Bioflower, είναι ένα φυσικό βιολογικό προϊόν που αποτελείται από φυτικούς μύκητες μυκόρριζας. Είναι ένας συνδυασμός “ενδότροφων”και “εξώτροφων” μυκόρριζων, ικανών να αποικίσουν τις ρίζες όλων των τύπων των φυτών, δημιουργώντας ένα μηχανισμό συμβίωσης φυτού/μύκητα.

Τέλος, το Κοκκώδες Λίπασμα -Comerco Plus 4kg είναι ιδανικό για την πρόληψη και τη θεραπεία των ελλείψεων ιχνοστοιχείων, ένα κοκκώδες φυτικό εδαφοβελτιωτικό φυτικής προέλευσης  βασισμένο σε εξαιρετικές πρώτες ύλες και πλούσιο σε χουμικά και φουλβικά οξέα.

Ένα έξυπνο tip είναι ότι μπορούμε να συνδυάσουμε διαφορετικά εδαφοβελτιωτικά υλικά για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Μπορείτε να ρωτήσετε το agroka για να σας βοηθήσει να καταλήξετε στον καλύτερο συνδυασμό.