Ποιο είναι το κατάλληλο λίπασμα για την ελιά ;

Λίπανση Ελιάς: Ποιο είναι το κατάλληλο λίπασμα ;

 

Η ελιά αποτελεί μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες στη χώρα μας. Την βρίσκουμε σε μεγάλο εύρος γεωγραφικών περιοχών στην Ελλάδα και λόγω του Μεσογειακού μας κλίματος παράγει εξαιρετικής ποιότητας βρώσιμο καρπό και ελαιόλαδο. 

Όπως κάθε φυτό έτσι και η ελιά χρειάζεται τη λίπανση κάθε χρόνο. Η κατάλληλη περίοδος για τη σωστή λίπανση της ελιάς είναι από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο πριν ξεκινήσει η ετήσια βλάστηση. Η σωστή λίπανση της ελιάς περιλαμβάνει την προσθήκη λιπασμάτων μέσω του εδάφους, καθώς και μέσω του φυλλώματος της ελιάς με την προσθήκη διαφυλλικών λιπασμάτων.

Κύρια στοιχεία λίπανσης

Στον προγραμματισμό της λίπανσης πρέπει να έχουμε στα υπόψη πως τα ελαιόδεντρα έχουν υψηλές απαιτήσεις σε Άζωτο, Κάλιο και Βόριο.

Το άζωτο ενισχύει τη βλάστηση των ελαιόδεντρων και τον σχηματισμό των ανθών, ενώ έχει την ιδιότητα να βοηθάει το δέντρο να απορροφά μεγάλες ποσότητες άλλων στοιχείων από το έδαφος, κατά τη διάρκεια του έτους. Το άζωτο (Ν) ως στοιχείο κυκλοφορεί σε πολλές μορφές, για αυτόν τον λόγο και η επιλογή των αζωτούχων λιπασµάτων πρέπει να γίνεται έτσι ώστε να αποφεύγεται η οξίνιση των εδαφών.

Η χρήση φωσφόρου ενεργοποιεί και βοηθά το ριζικό σύστημα τους ελαιόδεντρου και επηρεάζει την καρπόδεσή του. Επιπλέον, η φωσφορική λίπανση πρέπει να γίνεται μόνο αν υπάρχουν ενδείξεις έλλειψης φωσφόρου στα δένδρα.

Το κάλλιο αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο για την αύξηση του μεγέθους τους ελαιόδεντρου αλλά και την ενίσχυση του καρπού. Επιπλέον, βοηθάει  στην ελαιογέννεση δηλαδή την επί τοις εκατό (%) περιεκτικότητα σε λάδι του ελαιοκάρπου, ενώ πρέπει να διατίθεται σε σημαντική ποσότητα για να έχουμε καλή καρποφορία και υψηλή παραγωγή.

Ένα αναγκαίο στοιχείο για τη λίπανση της ελιάς είναι το βόριο, καθώς βοηθάει στον σχηματισμό των ανθών της ελιάς και στην καρπόδεσή της.  Μεγάλη έλλειψη από το στοιχείο αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ξήρανση μικρών ή και μεγαλύτερων κλάδων και να οδηγήσει σε πλήρη ακαρπία. Συνίσταται ο διαφυλλικός ψεκασμός πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου άνθησης – καρπόδεσης.

Το Agroka.gr προτείνει τα παρακάτω λιπάσματα που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη των ελαιόδεντρών σας:

Υγρά Λιπάσματα

Τα αμινοξέα που υπάρχουν στο Amino 16 συμβάλλουν στην πιο αποτελεσματική απορρόφηση του Βορίου και του Ψευδαργύρου από τα φυτά και έτσι τα βοηθούν να δράσουν ευεργετικά στις καλλιέργειες που τα χρειάζονται.

Το OLIVO PLUS είναι Βιοδιεγέρτης - Υγρό λίπασμα με βάση εκχύλισμα φυκιών του Ascophyllum nodosum. Η ειδική φόρμουλά του συνδυάζει τη βιοδιεγερτική δράση των εκχυλισμάτων φυκιών με απαραίτητα για την ισορροπημένη θρέψη της ελιάς, θρεπτικά μακροστοιχεία και ιχνοστοιχεία, ώστε το προϊόν να λειτουργεί ως φυσικός ενεργοποιητής που βοηθάει την καλλιέργεια να αντιμετωπίζει καταστάσεις υψηλού εσωτερικού και εξωτερικού στρες.

Το BΟRON 10% είναι ένα υγρό λίπασμα βορείου άμεσης πρόσληψης, το οποίο κατάλληλο για καλλιέργειες απαιτητικές σε Bόριο, όπως τεύτλα, αμπέλια, ελιές, κουνουπίδι ή σε εκείνα τα στάδια μιας καλλιέργειας που απαιτείται άμεση πρόσληψη υψηλών ποσοτήτων Βορίου. Συνδυάζεται τέλεια με το λίπασμα Amino 16.

 

Βιολογικά Λιπάσματα

Το SuperOrgan είναι ένα πλήρες οργανικό λίπασμα και εδαφοβελτιωτικό, το οποίο προέρχεται από χουμοποιημένο Λεοναρδίτη.

Το organ active περιέχει: άζωτο και κάλιο, χουμικά φουλβικά οξέα ,ελεύθερα σάκχαρα, φυτικά αμινοξέα και υψηλό ποσοστό φυτικής οργανικής ύλης 36%! Δίνει ενέργεια τα φυτά και στους ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εδάφους.

 

Σύνθετο λίπασμα

Το Opera Mycofert είναι ένα σύνθετο λίπασμα με βόριο και μικροοργανισμούς ιδανικό για την ελιά! Η Mycofert αποτελεί την νέα σειρά λιπασμάτων της Ελλαγρολίπ, φιλικών προς το περιβάλλον αφού είναι εμπλουτισμένα με μικροοργανισμούς και μυκκόριζες που βελτιώνουν το έδαφος και γίνεται πιο σωστή και άμεση απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων & ιχνοστοιχείων.