Ιδανικές φύτρες για την καλοκαιρινή σας σαλάτα

Φύτρες ή αλλιώς φύτρα, είναι οι σπόροι που μόλις έχουν βλαστήσει και ξεφυτρώνουν από διάφορους καρπούς που ξυπνάνε από το λήθαργο με τη βοήθεια του νερού. Οι φύτρες τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας των υγιεινών τροφών και είναι πλέον από τα πιο ισορροπημένα και υγιεινά τρόφιμα της διατροφικής αλυσίδας.

Περιέχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και ένζυμα, καθώς είναι φρεσκογεννημένοι βλαστοί και κρατούν συμπυκνωμένη όλη τη θρεπτική τους αξία. Οι μαλακές φύτρες ταιριάζουν περισσότερο σε σαλάτες και σάντουιτς, γιατί μπορούν να καταναλωθούν και ωμά, ενώ παράλληλα έχουν ελάχιστες θερμίδες. Συγκεκριμένα, ένα γεμάτο φλιτζάνι προσθέτει λιγότερες από 50 θερμίδες στη δίαιτά σας και είναι πλούσιες σε ίνες, οι οποίες ενισχύουν την υγεία του καρδιαγγειακού και πεπτικού συστήματος.

Πώς να καλλιεργήσετε φύτρες

Ο τρόπος είναι απλός, γρήγορος και εύκολος! Για τα πρώτα σας «πειράματα» για να καλλιεργήσετε φύτρες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ειδικό βάζο καλλιέργειας για φύτρες της Blumen, το οποίο είναι κατάλληλο για όλα τα είδη από φύτρες, με εξαίρεση το κάρδαμο, ενώ είναι εύκολο στη χρήση και πλένεται ακόμα και στο πλυντήριο πιάτων. Συγκεκριμένα, βάζετε μια κουταλιά σπόρους μέσα στο βάζο για φύτρες (όρθια θέση) και γεμίζετε με νερό ίσα να σκεπάσετε τους σπόρους. Αφήνετε 12 ώρες να μουλιάσουν και ξεπλένετε 2-3 φορές τους σπόρους με νερό, στραγγίζετε και γυρνάτε ανάποδα το βάζο ώστε το πράσινο καπάκι να ακουμπάει κάτω. Ξεπλένετε το νερό κάθε μέρα και μετά από 4-7 ημέρες ξεπλύνετε διεξοδικά. Τώρα είστε έτοιμοι να καταναλώσετε και να απολαύσετε τις φύτρες σας στην καλοκαιρινή σας σαλάτα.

Τι φύτρες μπορείτε να καλλιεργήσετε

Μερικές από τις καλύτερες επιλογές σπόρων για φύτρα με σειρά σπουδαιότητας βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων είναι οι φύτρες μηδικής – άλφα άλφα, το μπρόκολο και ακολουθούν το ραπανάκι, το παντζάρι, το νεροκάρδαμο, το κρεμμύδι κ.ά.

Οι φύτρες μηδικής ή αλλιώς αλφα αλφα είναι πλούσιες διαθέτους υψηλό περιεχόμενο σε πρωτεϊνες, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα (Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Κάλιο, Σίδηρο, Φώσφορο), αμινοξέα και βασικά ένζυμα για την πέψη.

Οι φύτρες μπρόκολου είναι πλούσιες σε βιταμίνη A, C και μεταλλικά άλατα ενώ αποτελούν πηγή θρεπτικών συστατικών σε συγκέντρωση 50 φορές πιο μεγάλη από ένα ώριμο λαχανικό. Τέλος, δρουν προστατευτικά στη χημεία των κυττάρων.

Οι φύτρες ραπανιού είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μεταλλικά άλατα, ενισχύουν τον μυϊκό ιστό, την όραση, ενώ έχουν αντισηπτική και τονωτική δράση. Είναι τονωτικές για τον οργανισμό και η γεύση τους είναι αρκετά πικάντικη.

 

Οι φύτρες παντζαριού είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Ο χυμός τους ενδείκνυται για τις αναιμίες ενώ συνεισφέρουν στην ανακούφιση των φλεγμονών του πεπτικού συστήματος.

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλη τη γκάμα από φύτρες της εταιρείας Blumen, η οποία διαθέτει και έτοιμα mix με διάφορα είδη.

Εντάξτε στη διατροφή σας τις φύτρες καθώς τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια και βοηθούν στην ανανέωση των κυττάρων, καθυστερώντας τη γήρανση.