Βολβοί λουλουδιών φθινοπωρινής φύτευσης

Βολβοί λουλουδιών φθινοπωρινής φύτευσης

Οι βολβοί των λουλουδιών είναι μία ξεχωριστή κατηγορία καλλωπιστικών φυτών που περιλαμβάνει ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά λουλούδια με υπέροχα χρώματα και πανέμορφα άνθη. Φυτεύονται κάθε χρόνο την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου στον κήπο ή σε γλάστρες για να μας χαρίσουν την εντυπωσιακή ανθοφορία τους μερικούς μήνες αργότερα.

Κάτι που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι τα βολβώδη φυτά χρειάζονται εδάφη γόνιμα και ελαφριά για να βλαστήσουν. Για να αποκτήσουν πλούσιο φύλλωμα και ωραία άνθη απαιτείται αρκετή ποσότητα οργανικής ουσίας, η οποία εξασφαλίζεται από τον εμπλουτισμό του εδάφους με τύρφη, φυλλόχωμα ή καλοχωνεμένη κοπριά. Επιπλέον, σημαντική είναι και η καλή αποστράγγιση του εδάφους έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος του σαπίσματος των βολβών. Το έδαφος πριν από τη φύτευση των βολβών πρέπει να καλλιεργηθεί και να παραχωθεί σε αρκετό βάθος η βασική λίπανση.

Ποιοι βολβοί λουλουδιών φυτεύονται την εποχή του φθινοπώρου

 Οι βολβοί φθινοπωρινής φύτευσης, φυτεύονται φθινόπωρο και παραμένουν στο έδαφος μέχρι να ανθίσουν στα τέλη του χειμώνα ή μέσα στην άνοιξη. Οι χειμωνιάτικοι βολβοί χρειάζονται χαμηλές θερμοκρασίες για αρκετές εβδομάδες προκειμένου να βγουν από τον λήθαργο και να αναπτυχθούν για να μας δώσουν πλούσια ανθοφορία.

  1. Τουλίπα

Η πρωταγωνίστρια των φθινοπωρινών βολβών, η τουλίπα είναι ένα από τα δημοφιλή βολβώδη λουλούδια σε όλο τον κόσμο που φυτεύουμε σε κήπους και σε γλάστρες αν και τη συναντάμε ακόμα και άγρια στα βουνά της χώρας μας. Yπάρχει ποικιλία χρωμάτων: άσπρο, κίτρινο, ροζ, μωβ, μπλε, πορτοκαλί ενώ φυτεύονται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτώβριου και ανθίζουν Μάρτιο-Απρίλιο.

  1. Φρέζια

Η φρέζια είναι ένα από τους δημοφιλέστερους φθινοπωρινούς βολβούς που χαρίζει την υπέροχη ανθοφορία του στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Τα άνθη της είναι εύοσμα και σχηματίζουν πρωτότυπες μονόπλευρες ανθοταξίες, κάθετες στον κύριο βλαστό του φυτού, όμως χρειάζεται προσοχή καθώς είναι φυτό ευαίσθητο στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και είναι ακατάλληλο για τις περιοχές που η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 0οC.

  1. Αμαρυλλίδα

Η αμαρυλλίδα είναι ένα επιβλητικό βολβώδες φυτό με ψηλούς ανθοφόρους βλαστούς που καταλήγουν σε μεγάλα κόκκινα, λευκά, πορτοκαλί, κίτρινα, πράσινα και ροζ άνθη ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ποικιλίες αμαρυλλίδας με δίχρωμα άνθη. Κατάλληλη περίοδος για τη φύτευσή της είναι Σεπτέμβριος – Νοέμβριος και ανθίζουν Μάρτιο – Μάιο.

  1. Κρόκος

Ο Κρόκος είναι φθινοπωρινός βολβός φύτευσης και μπορούμε να τον φυτεύσουμε και σε γλάστρα. Είναι από τους βολβούς, που ανθίζουν σχετικά νωρίς, φυσικά αναλόγως την ποικιλία και διατίθεται σε αρκετά χρώματα, όπως κίτρινο, λευκό, μωβ, μπλε, άσπρο - μπλε κ.α. Ο κρόκος φυτεύεται την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου και ανθίζει Φεβρουάριο – Μάρτιο. Υπάρχει και η εδώδιμη ποικιλία κρόκου που φυτεύεται άνοιξη και ανθίζει μέσα στο καλοκαίρι.

  1. Νάρκισσος

Ο Νάρκισσος ανθίζει πρωϊμότερα από τα άλλα βολβώδη, από τον Ιανουάριο έως το Μάιο και η ανθοφορία διαρκεί 3-4 εβδομάδες. Φτιάξτε μικρά μπουκέτα με τα εύοσμα άνθη του και τοποθετήστε τα σε ανθοδοχεία. Θα διατηρηθούν περισσότερο από 10 ημέρες! Οι νάρκισσοι φυτεύονται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και ανθίζουν Φεβρουάριο – Απρίλιο.

  1. Ζουμπούλι

Τα γνωστά ζουμπούλια, έχουν την δυνατότητα να καλλιεργηθούν στον κήπο, στη βεράντα, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Είναι και αυτό βολβώδες Όταν ανθίζει μπορεί να φτάσει τα 25-30 εκατοστά, αναπτύσσοντας 4 έως 6 φύλλα μακριά, λογχοειδή με πράσινο χρώμα. Τα άνθη είναι μικρά με μέγεθος 2 – 2,5 cm και αναπτύσσονται πολλά μαζί γύρω από το στέλεχος, σχηματίζοντας πυκνές ταξιανθίες. φυτό φθινοπωρινής φύτευσης με μεθυστικό άρωμα και εντυπωσιακά χρώματα.

Tip: Όλοι οι φθινοπωρινοί βολβοί θα πρέπει να ποτίζονται κάθε 10 μέρες μέχρι να βλαστήσουν και αφού βλαστήσουν κάθε 5- 7 μέρες. Τα περισσότερα είδη ανθίζουν σε 2 έως 4 μήνες από τη σπορά.

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλους τους φθινοπωρινούς βολβούς του Agroka.gr